http://sustin.ro/redati-demnitate-romaniei/">Redaţi demnitate României!

Home*Profil*

marți, 9 martie 2010

VEGAN

1. Apa de orez.

Aceasta se prepara prin fierberea unei parti de orez in opt parti de apa. Dupa ce orezul s-a fiert foarte bine, lichidul se strecoara si se consuma caldut (fara orez), eventual cu putina sare. Cantitatea zilnica recomandata este de circa 300 ml.



2. Apa de orez, alta varianta.

2 linguri orez boabe se pun in 500 ml apa rece si cand boabele s-au umflat, se adauga 500 ml apa fiarta si se fierbe in continuare 20 de minute. Se filtreaza printr-o panza deasa si se adauga dupa caz, 3 g sare sau 30 g zahar.



3. Lapte de Orez

Pentru ca Laptele de Orez sa fie asemanator cu tipurile animale trebuie sa aveti: Blender (aparat electric cu un cutit ce fragmenteaza fin sau super fin).

Mai trebuie orez, miere si diverse arome cum ar fi:carob (pudra de roscove - inlocuieste foarte bine cacao)

Se fierbe orezul in apa. Se lasa foarte putin ca sa se mai raceasca deoarece daca-l introduce-ti in Blender fierbinte stricati cutitul Blenderului;

Se pune in Blender si se amesteca cu putina apa. Dupa circa 1 min de Blenduire se adauga apa pina cind consistenta apare ca cea de lapte.

Se indulceste cu miere si aroma preferata.



4. Lapte de orez

Ingrediente: 3 linguri orez fiert, un mar curatat, 5-6 alune de padure, o lingurita miere de albine, citeva picaturi esenta de vanilie, o cana de apa plata calduta.

Se dau toate ingredientele la blender timp de 2 minute. Daca optam pentru a amesteca laptele de orez cu cafea de cicoare sau cereale gustul va fi al unei cafele cu lapte aromate



5.Mucilagiu de orez

2 linguri faina de orez (dat prin rasnita),sau se gaseste faina in supermarket,se fierb in 650ml apa cu 1 lingura de zahar,amestecand mereu cam 10 min.sa fie destul de grosut,raman cam 500ml.



6. Mucilagiu de orez

2 linguri de orez la 1/2 litru de apa il fierbi bine s il pasezi; daca e prea gros ii mai pui apa fiarta.



7. Lapte de migdale

Ingrediente: 20 de migdale, 5 curmale, 2 lingurite de miere si o cana cu apa plata calduta.

Se lasa curmalele la inmuiat in cana cu apa calduta timp de 4 ore sau peste noapte. Apoi se indeparteaza simburii cu atentie. Nu aruncati apa pentru ca o veti utiliza mai tirziu in blkender. Migdalele se lasa in apa la clocotit un minut apoi se indeparteazaa coaja maronie iar miezul alb se pune impreuna cu apa ramasa de la inmuierea curmalelor, mierea de albine si curmalele muiate in blender. Lichidul obtinut s epoate consuma ca atare cu cheata pisata sau adaugind o lingurita de pulbere de roscove sau cafea de cicoare sau cereale.



8. Lapte de migdale

1 pahar migdale crude inmuiate 4-8 ore, 4 pahare apa plata ( nu de la robinet), un praf de sare

In blender la viteza medie urmata de viteza mare se amesteca ingredientele pana devin migdalele pasta.Se strecoara prin sita fina . Din pasta ramasa se poate face un nou lapte mai "light"



9. Lapte de migdale cu vanilie

1 pahar migdale crude inmuiate 4-8 ore, 4 pahare apa plata ( nu de la robinet), un praf de sare,

1 lingura de esenta vanilie, 3 linguri de miere, sirop de artar, sau 3 curmale dulci (fara samburi).

Se amesteca in blender toate ingredientele ( fara vanilie sau miere). se strecoara si se adauga vanilia si mierea.



10.Lapte de migdale

O cana migdale crude se lasa la inmuiat peste noapte in multa apa (isi maresc volumul de 2-3 ori). A doua zi se pun in blender cu 3 cani de apa si se mixeaza. Daca nu aveti blender le pisati/zdrobiti foarte bine sau folositi o masina de tocat dupa care le amestecati bine cu apa si strecurati pulpa printr-o panza. Pulpa o puteti folosi la salate. Daca folositi un blender puternic nu va ramane pulpa. Se poate dilua cu apa in functie de concentratia pe care o doriti. Se poate aroma la fel ca laptele din soia cu diferite sucuri de fructe si condimente. Evitati suc de portocale, lamai etc (alimente cu vitamina C) pt ca se taie. Puteti folosi insa, coaja rasa de portocale sau lamaie.



11. Lapte de nuci

Ingrediente: 3 linguri nuca macinata, o jumatrate de banana bine coapta, doua lingurite de miere de albine si o cana de apa plata calduta.

Daca nucile nu au fost curatate de coaja maronie o puteti face inainte de a macina nucile lasindu-le 5 minute la uscat inm cuptorul incins. Apoi toate ingredientele se dau la blender un minut si se pot conusma ca atare, cu gheata sau cu cafea de cereale sau cicoare.



12. Lapte de alune de padure

Ingrediente: 3 linguri de alune de padure macinate, un mar, doua lingurite de miere si o cana de apa plata calduta.

Se curata marul de coaja si de seminte apoi se taie bucati si se pune in blender impreuna cu alunele, mierea si apa calduta. Se consuma ca atare.

In acelasi mod puteti prepara laptele din nuci caju si arahide la care puteti adauga si un virf de cutit de scortisoara.



13. Zeamă de tărâţe - bogat mineralizată şi alcalizantă- este preferabilă apei în repausurile alimentare. Se recomandă zilnic 3 linguri de tărâţe ţinute 8 - 10 ore în apă, consumându-se ca atare sau cu miere, ori ca adaus la alte alimente nefierte.



14. Amestecul din cinci cereale: grâu, secară, orz, ovăz, mei, fierte 5-10 min. şi lăsate acoperite 2 ore este recomandată de Waerland ca aliment de bază în curele sale.



15. Lapte de făină de grâu

2 linguri făină se amestecă cu 250 ml apă încălzită la 38º C. Se bat cu o furculiţă 5 min., apoi se strecoară prin tifon şi se consumă îndulcit. Se poate folosi şi la creme preparate la rece. Se recomandă în special sedentarilor şi bătrânilor.



16. Lapte de tărâţe

5 linguri de tărâţe de grâu se pun cu 300 ml apă încălzită la 38ºC; se lasă astfel 20 min., apoi se bat cu telul 5 min., după care se strecoară prin tifon presându-se bine. Este un lapte substanţial.



17. Lapte de grâu germinat

Boabele de grâu germinate se limpezesc în mai multe ape, se mărunţesc, apoi se pun cu apă caldă în următoarea proporţie: 100 g de boabe la 350 ml de apă, se lasă să stea la cald 7- 8 ore ( de cu seară ); aceste boabe se mărunţesc apoi fin ( se trec prin maşina de tocat cu sită deasă ), se pun într- un săculeţ de tifon, dublu sau altă pânză de fibră naturală ( cânepă sau in) şi se leagă la gură; acest săculeţ se pune într- un lighenaş, se adaugă apă călduţă şi se frământă cu mâinile (ca la pâine) timp de 15 min.; se scurge apoi bine săculeţul, iar lichidul rămas este aşa- zisul \"lapte de grâu germinat\".



18. Lapte de griu incoltit

Ingrediente: 3 linguri griu incoltit, un sfert de banana, o lingurita de praf de nuca de cocos, 2 lingurite de miere de albine, o cana cu apa plata calduta.

Timp de doua minute se dau printr-un blender ingredientele. Lichidul obtinut se consuma imediat. Daca se adauga o lingurita de roscove pulbere sau Inka se obtine o cafea cu lapte delicioasa. Daca optati pentru simplitate citeva cuburi de gheata puse in blender va face din laptele de griu incoltit o racoritoare. Pentru diabetici in loc de miere si babana se va utiliza marul.



19. Lapte de germeni de grâu

3 linguri de germeni de grâu (procuraţi din comerţ) se amestecă cu 350 ml de apă la 38ºC ; se bat cu telul sau cu o furculiţă timp de 5 min, apoi se strecoară prin tifon şi se serveşte imediat ce a fost preparat.



20. Lapte din tarate de cereale

Ingrediente: 250 g tarate de cereale, apa de argila

Mod de preparare: Se pun cerealele intr-un saculet de tifon care se introduce apoi intr-un vas cu apa de argila incalzita la 38 grade - 40 grade C si se framanta bine cu mainile. Lichidul rezultat este laptele de tarate.



21. Lapte de hrisca

Ingrediente: 3 linguri hrisca fiarta, o lingura nuca macinata, un sfert de banana, 2 lingurite de miere, o cana de apa plata calduta.

Se dau toate ingredientele la blender timp de 2 minute. Se poate consuma ca atare sau adaugindu-se Inka sau gheata dupa preferinta.



22.Lapte de porumb

Ingrediente: O jumatate de cana porumb de „lapte", o lingurita de nuca de cocos, doua lingurite de miere de albine, citeva picaturi esenta de vanilie, o cana apa plata calduta.

Porumbul impreuna cu apa de dau la blender timp de doua minute. Se sprecoaca si apoi se pune la foc mic sa dea zece minute in clocot. Se raceste si se adauga restul ingredientelor in blender impreuna cu fiertua si se mai amesteca un minut.



23.Lapte de mei

Ingrediente: trei linguri miere fiert, un sfert de banana, o lingura de nuca caju neprajita, 2 lingurite miere, o cana de apa plata calduta.

Se dau toate ingredientele prin blender un minut apoi poate fi consumat ca atare sau in amestec cu citeva picaturi de rom si o lingurita de Inka sau cafea din cicoare.

Pentru saptamina viitoare vom adauga la lista de preparate tip lapte cele obtinute din seminte de padure. Pina atunci aveti ocazia sa fiti creativi si la ingredientele prezentate sa adaugati dupa gust si alte arome.



24. Lapte de soia

Ingrediente: 0.5 kg boabe uscate de soia

Mod de preparare: Soia se lasa peste noapte la inmuiat in multa apa (isi mareste volumul de 2-3 ori). A doua zi se scurge si se da prin masina de tocat sau se marunteste in blender. Se amesteca pasta cu 1.5 litri apa si se pune pe foc intr-o oala mai mare (laptele o sa se umfle la fiert). Se lasa sa fiarba cateva minute, amestecand in continuu pt ca pulpa se va lipi de peretii vasului. Folosind un ciurel si o panza (eu am folosit un tifon pus in 4 asezat peste ciurel) se separa laptele de pulpa. Vor rezulta aproximativ 2.3 litri lapte si 1.5 kg pulpa. Pulpa se pastreaza in frigider maxim 2-3 zile si se foloseste la prepararea altor retete. Laptele se poate pastra pana la 7 zile in frigider

Laptele are un gust neutru de aceea se poate dilua, dupa preferinte, cu apa fiarta sau sucuri de fructe sau legume si se poate condimenta cu zahar, scortisoara, esente, sare, chimen, busuioc, salvie etc. Evitati suc de portocale, lamai etc (alimente cu vitamina C) pt ca se taie. Puteti folosi insa, coaja rasa de portocale sau lamaie.

O alta metoda (cea a lui Dan S de pe grupul SVR) este fierberea boabelor intregi (pentru a evita lipirea de vas). Dupa fierbere boabele se fac pasta si se pun in alta apa. Se amesteca bine si se strecoara printr-o panza.



25. Lapte de soia la rece

300 g făină de soia se pun în 0.5 I apă călduţă. Se păstrează 2-3h, apoi se stoarce prin tifon. Se mai adaugă Vz I apă caldă şi se stoarce din nou. Lichidul astfel obţinut se consumă în 24h crud, simplu sau îndulcit, ori în creme, budinci, grâu, orez. Este de mare folos convalescenţilor, copiilor, sportivilor, bătrânilor şi lăuzelor.



26. Lapte de pepene galben

semintele de la un pepene galben, 3 pahare apa, 1 pahar pulpa de pepene galben, un praf de scortisoara.

Se amesteca intai semintele cu apa. se strecoara lichidul care se baga din nou in blender cu pulpa de pepene galben si scortisoara



27. Terci de grau incoltit sau fulgi de cereale cu fructe

Ingrediente: 250gr. grau incoltit sau fulgi de grau germinat, 0.5 kg. mere sau pere, 1-2 linguri de miere, 5-6 nuci, 1 lingurita de scortisoara

Mod de preparare: Se dau graul incoltit si fructele prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu mierea, scortisoara si nucile macinate. Nu se lasa de pe o zi pe alta, deoarece fermenteaza. La fel se poate face si cu fulgi de grau germinat, umezit cu suc de portocale.



28. Terci cereale

La o cantitate de faina de cereale (chiar si 2- 3 tipuri de fainuri odata) care poate fi o cana de ceai, de exemplu, se adauga apa rece pana cand, amestecand, compozitia arata ca o ciulama (daca lasi amestecul putin deoparte acesta se separa in faina udata si apa ).

Folosesc apa rece ca sa nu am cocoloase de faina. Pun apoi compozitia la fiert , la foc putin iute la inceput apoi la foc mic. Amestec destul de des sa nu se lipeasca si sa fiarba toata compozitia incet. Cand totul arata ca o mamaliguta foarte moale (se intinde in farfurie, nu sta compact) si, daca gusti, cerealele se simt bine fierte (cca 15-20 minute) terciul e gata.

Amestec cu ulei presat la rece si condimente carminative, sau cu miere si putina scortisoara si nucsoara.



29. Terci din cereale proaspete

Se macină proaspăt 50g (3 linguri) de cerealele cât mai mare. Se adaugă apă proaspătă rece cât cuprinde şi se lasă la înmuiat timp de 5-12 ore. Acest terci fermentat se amestecă pe urmă cu: 1-2 linguri de suc de lamâie proaspăt presat, 10g nuci, 1 lingură smantana, frisca sau unt, 1 măr ras cu tot cu coajă, alte fructe de sezon.



30. Apă de grâu

250 g făină integrală de grâu se pun la macerat într-un vas de ceramică sau sticlă într-un litru de apă de izvor sau minerală, timp de 12 ore. Se strecoară şi se beau câte 150 ml dimineaţa, pe stomacul gol, timp de trei zile. Indicat mai ales pentru adenom de prostată şi retenţie urinară.







31. Chapati

Se amestecă făina cu apă rece şi sare până devine un terci subţire, se acoperă şi se lasă la rece timp de două ore, după care se frământă bine aluatul format şi se formează turte care se coc fie pe o tablă încinsă, fie la cuptor. Se consumă simple, în locul pâinii sau acoperite cu pastă de soia, salate



32. Dejunul Kollath - Profesorul KOLLATH a descoperit metoda de a face grâul digerabil fără nici un fel de fierbere. Astfel făina devine asimilabilă în întregime, iar prin adăugare de fructe, se îmbunătăţeşte gustul şi creşte mult valoarea alimentară a dejunului.

Mod de preparare: în reţeta de bază, cantităţile de ingrediente pentru o porţie obişnuită sunt: 30-40g (2-3 linguri) de făină completă, proaspătă de grâu; 3-5 linguri de apă; 1-2 linguri de zeamă de lămâie proaspătă; 15-20g fructe uscate, tăiate eventual în două; 100g mere, rase în momentul folosirii, sau orice alte fructe foarte bine coapte, de sezon; 1 lingură de migdale, alune pisate sau nuci, la alegere. Seara se pun cele 30-40g de făină proaspătă de grâu într-un vas special. La aceasta de adaugă 3-5 linguri de apă, dar niciodată lapte. Se amestecă până se omogenizează şi se lasă la temperatura camerei (20°C) până a doua zi de dimineaţa. Cerealele se vor umfla, devenind o pastă semifermă, în timp ce au loc transformări cărora li se pot atribui o bună parte din valoarea dietetică a dejunului Kollath. într-un alt vas se pun la înmuiat fructele, tăiate în două dacă este cazul. A doua zi de dimineaţa, conţinutul celor două vase se amestecă, folosindu-se totodată şi apa pentru inmuierea fructelor uscate, şi se adaugă în continuare cele 2 linguri de suc proaspăt de lămâie. Adăugăm apoi cele 10Og de mere rase sau pere, sau orice alte fructe se sezon, cât mai bine coapte, zdrobite: fragi, cireşe, căpşuni, prune, piersici, caise etc. Se pudrează apoi acest amestec cu nucile, migdalele sau alunele pisate. Pentru a crea o oarecare variaţie, se poate adăuga după dorinţă fie frişca proaspătă fie o lingură de miere. Astfel o persoană va dispune de o porţie completă. Merele vor fi rase chiar în momentul servirii, pentru a evita oxidarea (este bine să se folosească o râzătoare inoxidabilă, deoarece pulpa mărului trebuie să rămână albă). Prin urmare, dejunul va fi siropos, dar nu lichid.



33. Macerat Hrisca

2 linguri de făină de hrişcă se lasă 6-8 ore în 300 ml apă de izvor sau minerală. Se consumă pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înaintea mesei. Combate oboseala şi stresul, este laxativ, regenerează, dă prospeţime şi strălucire tenului şi privirii.



34. Cataplasme

Făina de hrişcă se amestecă cu apă caldă până devine un aluat. Se aplică 2-4 ore, seara sau noaptea, pe locurile dureroase în cazurile de mastoză chistică.



35. Turte de Hrisca

Se amestecă făina cu apă şi sare pană devine un terci subţire. Se acoperă şi se lasă două ore apoi se frământă bine aluatul realizat, şi se formează turte care se coc pe o tablă încinsă sau la cuptor. Se pot face aceleaşi turte şi în combinaţie cu făină de grâu, mei, orz, ovăz, orez.



36. Kasha cu hrişcă

100 g făină de hrişcă se pun într-un vas cu 150 ml apă fierbinte şi sărată. Se acoperă şi se lasă 10 minute. Se poate combina după fantezia şi gustul fiecăruia, cu iaurt, brânză şi smântână, sos de roşii, condimente etc.



37. Găluşte de hriscă

Se prepară un aluat frământat bine din făină de hrişcă, apă şi sare. Se formează cu mâna găluşte ce se adaugă în apa fierbinte. Când apa dă în clocot, se adaugă puţină apă rece. La o nouă fierbere se ia de pe foc, se scurge apa, iar găluştele se stropesc cu apă rece. Se servesc cu sos sau garnitură de legume.





38. Cremă de hriscă

400 g făină de hrişcă se pun la înmuiat în 600 ml apă, timp de două ore. Se adaugă coajă rasă de lămâie, stafide, miez de nucă sau de migdale, miere sau zahăr invertit, fructe de sezon bine coapte (struguri, mere, pere, caise, piersici, prune etc. Este deosebit de valoroasă ca mic dejun, dând vigoare pentru întreaga zi, sau ca masă de seară. Această compoziţie poate fi folosită şi ca blat de tort, ornându-se cu o cremă de fructe şi cremogende porumb.



39. Lapte de năut

200 gr făină de năut se pun într-un litru de apă caldă, timp de două ore. Se pun într-un tifon şi se strecoară, frământându-se cu mâinile. Se mai adaugă o jumătate de litru de apă caldă pentru a antrena toată substanţa esenţială a năutului. Lichidul astfel obţinut se poate bea simplu, ca revitalizant şi tonic sau se poate folosi la sosuri, supe, creme etc



40. Lapte de orz

4 linguri de făină integrală de orz se pun în 500 ml de apă caldă. Se amestecă timp de 1-2 minute, se strecoară şi se consumă simplu sau îndulcit, pe stomacul gol sau înainte de mese. Se poate folosi şi pentru preparate la rece. Este tonic general, regenerator, purificator, un adevărat balsam pentru organism.



41. Cremă de orz

400 g făină se pun la înmuiat în 600 ml apă timp de 2 ore. Se adaugă coajă de lămâie, miez de nucă, stafide, miere sau zahăr invertit, fructe de sezon bine coapte. Se lasă 30 de minute apoi se serveşte ca mic dejun sau ca masă de seară.



42. Lipie de orz

Se amestecă făina cu apă şi sare până devine un terci subţire. Se lasă două ore, apoi se frământă foarte bine aluatul. Se dă la cuptor, într-o tavă tapetată cu făină, la foc potrivit, timp de 30-40 de minute. Din acelaşi aluat se pot face turte care se coc pe o tablă. Se consumă simplă sau cu pastă de soia, de năut etc.



43. Kasha cu orz

100 g făină de orz se pune într-un vas cu 150 ml apă fierbinte şi sărată. Se acoperă şi se lasă 30 de minute. Se combină după gustul şi fantezia fiecăruia cu iaurt, smântână, caşcaval, sos de roşii, condimente etc



44. Cremă de alune cu tărâţe de grâu

100 gr alone macinate, 2 linguri cremogen, 4 linguri tarate de grau, un pahar de lapte nefiert, miere, coaja rasa de la o jumatate de portocala sau lamaie, o lingurita de tincture de propolis, 4 linguri cu frisca, 2 linguri cu fructe macerate in miere. Crema se prepara din amestecul se mai sus. Se toarna in cupe sau pahare cu picior. Deasupra se toarna frisca.



45. Krunch

Se amestecă fulgii de secara, grau, ovaz etc cu sirop de fructe si se lasă 15-20min. Se scurge siropul rămas şi amestecul de introduce în cuptor, la foc mediu, cea 15min., după care se adaugă lapte rece sau fierbinte, după gust.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu